Non stop slušamo da je rafinisani šećer je veoma štetan. Iz tog razloga smo svi u potrazi za zdravom alternativom. Postoji mnogo niskokalorijskih zaslađivača na tržištu, ali većina njih su veštački. Stevia je međutim jedan od zaslađivača koji je 100% prirodan sa brojnim zdravstvenim prednostima koje su potvrđene u brojnim studijima.
Steviu možemo naći u listu, prahu, tableticama, tečnom stanju. Može se koristiti kao dodatak kafi, čaju, drugim napicima ili za pripemu kolača. Kad se pripremaju kolači obično se meša sa nekim šećernim alkoholima (maltitol), koji su takođe nisko kalorični , zbog nadomešćivanja mase. Kada se koristi stevia u prahu, treba imati u vidu da je veoma slatka, da jedna kašičica može menjati šolju običnog šećera (al to varira od proizvođača do proizvođača)

 

Šta je stevia?
Stevia je biljka poreklom iz Južne Amerike. Danas je možete kupiti i koristit ceo list ili je naći i u prahu. Dva glavna slatka jedinjena koja su izolovana iz lišća stevie su Steviosid i Rebaudioside A. Oni su stotine puta slađe od šećera.
Studije pokazuju da stevia može sniziti krvni pritisak kada je neprirodno visok. Studija je radjena na 174 kineska pacijenta. U ovoj studiji, pacijenti je dobijao 500 mg steviosid u tableti ili placebo tabletu. Rezultati nakon dve godine su pokazali da pacijenti koji su koristili tablete sa steviosidom snizili gornji pritisak sa 150 , a donji je otišao sa 95 na 89 mmHg. Međutim,ove studije su koristili vrlo visoke doze.
blank

Stevia snižava šećer u krvi
Dijebetes tipa II jedan je od najvećih zdravstvenih problema u svetu. Karakteriše ga povišen šećer u krvi u kontekstu da ne moze organizam sam da proizvede insulin. U studiji slučaja pacijenti sa dijabetesom tipa II su uzimali uz obrok 1 gram stevie ili 1 gram kukuruznog skroba. Grupa koja je uzimala Steviu smanjila je šečer u krvi za oko 18%. U drugoj studiji slučaja, pacijenti su uzimali saharozu ili aspartam ili steviu. I u toj studiji je dokazano da stevia smanjuje nivo šećera u krvi posle obroka.

Po mnogim studijima obavljenim, dokazano je i da stevia ne dovodi do bilo kakvih negativnih efekata po zdravlje. Međutim, postoje tvrdnje da stevia ima sličnu strukturu hormona koji mogu ometati plodnost. Te tvrdnje su zasnovane na studijama na životinjama kojima su date veoma velike doze ekstrata stevie, pa je i nemoguce primeniti na ljudima.