Zbog čega trebate da jedete Stevian dark!? Izmedju ostalog sto sadrzi brasno celog zrna psenice,ovsene pahuljice, najzastupljeniji sastojak Stevian darka je kakao. Zasto je kakao bitan u našoj ishrani? Odvojili smo vam par činjenica
Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede i tabeli objavljenoj u Časopisu Američkog udruženja za hemiju, kakao prah (od kojeg se prave dobre čokolade i keks Stevian) po količini antioksidanasa nadmašuje sve – organske gođi bobice, asai beri, šljive, grožđe i borovnice, a sirovi kakao ima čak još oko 5 puta više antioksidanata od prženog kakao praha!
Istraživači su utvrdili i da kakao (kakao prah, bez šećera) pomaže u prevenciji dijabetesa.
Izvor važnih minerala
Kakao je jedan od najbogatijih izvora magnezijuma. Magnezijum je izuzetno bitan mineral, uglavnom deficitaran u zapadnoj ishrani, koji učestvuje u više od 300 metaboličkih procesa u telu. Bogat je kalcijumom, gvožđem, cinkom, bakrom, kalijumom i manganom.
Posebno je to sto sadrzit sumpor, koji pomaže izgradnju tkiva i štiti jetru. Sadrži mononezasićenu oleinsku kiselinu, sličnu onoj u hladno ceđenom maslinovom ulju.

blank
blank

Kakao sadrži veoma malo kofeina al to sto stimulise centrani nervni sistem je teobromin, kojim je kakao bogat, ali je daleko blaži od kofeina. Međutim, teobromin ima neka zanimljiva korisna dejstva. Osim što teobromin ima anbakterijska svojstva, pokazalo se i da deluje efikasnije protiv kašlja nego lekovi koji se rutinski prepisuju. Jedno englesko proučavanje iz 2012. obavljeno na 330 pacijenata u 13 bolnica koristilo je teobronim, ekstrahovan iz kakaoa, da stabilizuje hronični kašalj. Korišćeno je oko 1000 mg teobromina dvaput dnevno, tokom dve nedelje. U 33. grama crne čokolade (70% i više kakaoa) ima oko 450 mg teobromina. Na nesreću, nakon prestanka uzimanja teobromina, kod većine pacijenata su se simptomi kašlja vratili. Međutim, jedno drugo proučavanje u Londonu je utvrdilo da je teobromin ipak delovao efikasnije protiv kašlja nego kodein, koji se obično prepisuje za hronični kašalj.

Istovremeno, flavonoli kao antioksidansi imaju sposobnost da neutrališu aktivnost slobodnih radikala, čija produkcija tokom metaboličkih procesa u organizmu oštećuje različite komponente ćelija, uključujući i DNK, što dovodi do starenja i nastanka različitih degenerativnih bolesti.
Istraživanja govore i da su izuzetno delotvorni za očuvanje zdrave kože. Redovnim konzumiranjem kakaoa povećava se otpornost kože na štetno ultraviolentno zračenje, čime se odlaže pojava iritacije i crvenila, bora i pigmentacije. Stimuliše se i mikrocirkulacija, što omogućava bolje snabdevanje hranljivim sastojcima i kiseonikom, pa se povećava gustina derma – srednjeg sloja kože koji daje elastičnost i zategnutost. Povećava se i hidriranost i sprečava gubitak vode.

Holandski i nemački naučnici su u tromesečnom istraživanju dokazali da je koža žena, koje su svakodnevno ispijale šolju vrućeg kakaoa, postala nežnija, hidriranija i manje osetljiva na delovanje sunca. Dokazali su i ono što su znali još Asteci. Kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina što dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. On stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja, zbog čega ljudi skloni depresiji tamane ogromne količine čokolade. U svakom slučaju, kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lekova nema neželjenih dejstava.
Ni Britanci nisu ostali imuni na izazov provere zdravstvene delotvornosti kakaoa. Ustanovili su da svakodnevni unos šolje kakaoa sprečava nastanak krvnih ugrušaka, odnosno trombova, koji ukoliko stignu do srca ili mozga mogu da izazovu infarkt ili šlog. Dokazano je i da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha, značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Zato, kakao prah treba konzumirati bez ikakve griže savesti.
Polifenoli su još jedna vrsta sastojka u kakaou, koji imaju važnu ulogu u očuvanja zdravlja, jer kao antioksidansi čuvaju kardiovaskularni sistem i utiču na snižavanje visokog krvnog pritiska.
Pored Stevian Dark, kakao se nalazi i u našem integralnom keksići Oblačić lan i u Stevianu Višnja. Mi smo vam odvojili najbitnije činjenice, a vi uzivajte u našim KAKAOSTIM proizvodima.
Prijatno!

blank