Chia je biljka najbogatija s Omega 3 masnim kiselinama, proteinom i vlaknima, a takođe sadrži značajan broj vitamina, minerala i antioksidansa. Odlično za regeneraciju kože, ali i sagorevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje. Nutricionisti se slažu da je jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se osećate slabo, bez energije jer utuče na rad mišića, i oslobađa energiju u vašem telu pa ga često koriste sportisti. Ovo seme sadrži i 37 % prehrambrenih vlakana koji podstiču rad creva. Dijete, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog semena se pokazala sjajnom kao prevencija od raka debelog creva.
Chia seme je prirodni regulator šećera u krvi zbog visokog sastava vlakana i zdravih masti. Vlakna pak su neophodna organizmu kako bi izbalansirao nivo insulina, a ovo seme ih sadrži u izobilju.
U 28 grama chia semena nalazi se 18 posto preporučene dnevne doze kalcijuma. Ovaj mineral je veoma značajan za zdrave kosti i koštano tkivo.
Sadrži puno proteina i veoma je korisno za osobe koje žele da povećaju mišićnu masu, sagore masti i uravnoteže nivo šećera u krvi.
U ovim semenkama nalaze se snažni antioksidanti koji mogu nadoknaditi neke hranjive materije koje se troše tokom vežbanja. One su pune esencijalnih minerala kao što su fosfor, magnezijum, mangan, bakar, cink, gvožđe i niacin.

blank